İmplant Tedavisi

İmplant Tedavisi Nedir?

 

Çürük, travma, enfeksiyon gibi sebeplerle kaybedilmiş veya doğuştan eksik olan dişlerin yerine çenelere yerleştirilerek doğal diş kökünü taklit eden titanyumdan yapılmış vida şeklindeki malzemeye implant denir. Diş implantları ile kaybedilen estetik ve çiğneme fonksiyonu geri kazanılır. Hastanın konuşma problemleri giderilir.

 

Diş implantları, diş çekimi önceden yapılmış çene kemiğine yerleştirilebileceği gibi, çekim ile aynı seansta da uygulanabilir. Daha sonra hastanın kemik durumu uygunsa sabit bir geçici protez yapılabilir.

 

Kemik ile implantların kaynaması için yeterli süre beklendikten sonra implantların üzerindeki dişeti açılır ve iyileşme başlıkları yerleştirilir. Yaklaşık 1 hafta beklendikten sonra geleneksel yöntemlerle veya dijital olarak implant üstü protezlerin ölçüsü alınır. Sabit veya hareketli protez hazırlanır.

 

İmplant Nedir?

 

Eksik dişler hem estetik görünüşümüz açısından hem de sağlığımız için büyük bir problemdir. İmplantı en temel şekilde tanımlarsak; eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve cerrahi yöntemler ile çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır diyebiliriz. Bu vidaların üzerine ise diş protezi yerleştirilerek eksik diş sorunlarına en etkili çözüm sağlanmış olur. İmplant kök görevi gördüğü için doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz. Diş implantı, iyi oturmayan geleneksel protez veya köprü dişlere göre daha kullanışlı bir alternatif sunmaktadır ve günümüzde bu nedenle daha fazla tercih edilmektedir.

 

İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?

 

  • Tek diş eksikliği 
  • Tam veya kısmi dişsizlik
  • Çene ve yüz defektleri
  • Hareketli protezinde stabilite problemi yaşayan hastalar

 

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

İmplant tedavisi için işlemden önce detaylı sistemik ve dental muayene, röntgen ve tomografi çekilmesi gereklidir. Dental implantın yerleştirilmesi cerrahi işlem gerektiren bir süreçtir. Hekim yaptığı detaylı muayene ve incelediği röntgen ve tomografi sonuçları üzerinden kişiye en uygun implantı hastasına önerecektir. Dental implant yerleştirildikten sonra vakaya göre anında  ve üzeri diş eti ile kapatılarak iyileşmeye bırakılması şeklinde gerçekleştirilir. Protez başlıkları ise genellikle hastanın iyileşme süreci beklendikten, durumu gözlemlendikten ve ortalama  3 ay gibi bir zaman aralığı beklendikten sonra takılır.

İmplant üzerine yapılan diş protezlerinde genellikle zirkonyum malzemeden kaplamalar tercih edilmektedir. Zirkonyum hem dayanıklılığı bakımından, hem de estetik açıdan doğal dişe yakın bir beyazlıkta olması ve ışığı yansıtmasından dolayı tercih edilmektedir. Aşınma yapmamakta, ağızda metal tadı bırakmamakta ve en önemlisi ise sağlığa zararı bulunmamaktadır.

 

İmplant yapıldıktan sonra ne kadar beklemek gerekmektedir?

 

Vakaya göre değişmekle beraber kişinin sistemik ve dental durumuna göre belirlenmektedir.

 

Diş çekimi yapıldığı zaman aynı seansta implant yapılabilir mi, beklemek mi gerekmektedir?

 

Çekim soketinde herhangi bir enfeksiyon yoksa çekim dikkatli bir şekilde gerçekleştirildikten sonra implantın tutuculuğu (primer stabilite) sağlandığı taktirde aynı seansta implant yerleştirilebilir.

 

Herkese implant yapılabilir mi?

 

Tansiyon ve şekeri kontrol altında, ağız hijyenini sağlayabilecek mental ve fiziksel yetilere sahip, kanama zamanı normal değerlerde olan, kullandığı ilaçlar ve gördüğü tedaviler yüzünden bir kontraendikasyonu bulunmayan, yeterlli kemiğe sahip herkese uygulanabilir.

 

Kimlere implant yapılamaz?

 

Baş ve boyun bölgesinden radyoterapi görmüş, damar yolundan bifosfanat ve türevi ilaç tedavisi gören, üç yıldan uzun süredir oral yolla bifosfanat ve türevi ilaç kullanmış, tansiyon ve diyabeti kontrol altında olmayan kişiler için implant tedavisi uygun değildir.

 

İmplant ağrılı bir işlem midir?

 

Dental implantlar lokal anestezi altında yerleştirilmektedir. Bu nedenle, implant operasyonu esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmemektedir. Ancak, işlem sonrasında hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Oluşabilecek komplikasyonları en hafif ve rahat şekilde atlatmanız için hekiminiz tarafından buz kompresi vb. uygulamalar önerilecektir. Hekiminiz operasyon sonrası oluşabilecek olan ağrılar için ilaç reçete edebilir, ilaçları hekiminiz anlattığı şekilde kullanmaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

 

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

 

İmplant operasyonlarında süre hastanın çene kemiğine ve uygulanacak olan implant sayısına bağlıdır. Çok sayıda implant uygulanması sürenin uzamasında etkili olmaktadır.

 

İmplant operasyonundan sonra nelere dikkat edilmelidir?

 

İmplant operasyonundan sonra hekiminiz belirttiği konulara ve uygulamalara dikkat etmek gerekmektedir. İmplant operasyonu sonrası, implant yapılan bölgeye buz uygulaması yapılarak oluşabilecek şişlik ve morluklar en aza indirgenecektir. Hekimizin önerilerine uyarak reçete edilen ilaçların düzenli ve belirtilen şekilde kullanımına dikkat etmeniz önemlidir.

 

İmplant Fiyatları 

 

Dental implant fiyatları hakkında net bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Fiyatlar uygulanacak implantın markasına, kişinin diş yapısına ve eksik diş sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Kafanızdaki soru işaretlerini gidermek ve en doğru fiyat bilgisine ulaşmak için kliniğimizdeki uzman hekim kadromuzdan randevu almayı unutmayınız.