info@dentida.com.tr
Altınoluk - Ayvalık / BALIKESİR
Cumartesi: 09:00-17:00 – Pazar: Kapalı
Gömülü 20’lik Diş Nedir?
20 yaş dişi olarak da bilinen 20’lik dişler, ağızda toplam 4 adet bulunur ve yetişkinlik döneminde tamamlanmak üzere çıkmaya başlarlar. Kişinin çene yapısına veya dişin büyüklüğüne göre 20’lik dişler, bazı bireylerde kolaylıkla çıkarken bazı bireylerde uzun vadede çıkabilmektedir. Bazı kişilerde ise 20’lik dişin tamamı veya bir kısmı çenede gömülü kalabilmektedir. 20’lik dişin gömülü kaldığı durumlarda ise aşağıdaki sorunlar ortaya çıkmaktadır:
20’lik dişler çıkmaya başladığı zaman diş hekime başvurulmalı ve bu dişler gözlem altında tutulmalıdır. Gömülü 20’lik dişlerinin her zaman çekilmesi gerekmemektedir. Hastanın çene yapısına da bağlı olarak diş hekimi farklı tedavi yöntemleri uygulayabilir veya 20’lik dişin daha rahat çıkmasına yardımcı olabilir. Çeneye gömülü olduğu için çıkması mümkün olmayan ve çevresindeki dişlerde çürük riski oluşturan 20’lik dişler ise gerekli tıbbi müdahale ile alınırlar.
Gömülü 20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Çene yapısına bağlı olarak gömülü olan 20’lik dişin çekilmesi gerekebilir. Dişin gömülü kısmına dişin ağızdaki pozisyonuna göre gerekli tedaviye hekimiz karar verecektir ve bu işlem sanıldığı kadar korkutucu değildir.
Gömülü 20’lik Diş Ameliyatı
Ameliyat öncesinde uzman hekim muayenesi ve röntgen ile dişin durumu belirlenir. Dişin durumuna bağlı olarak uzman diş hekimi tarafından ameliyat ile alınması gerekebilir. Gerekli durumlarda ise operasyon öncesi antibiyotik tedavisine başlanabilir ve genellikle antibiyotik tedavisi bittikten sonra gerekli cerrahi müdahale yapılır. Gömülü diş çekimi operasyonu lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyatlı veya ameliyatsız 20’lik diş çekimi esnasında hasta ağrı hissetmemektedir.
Gömülü 20’lik Diş Çekimi Sonrası
Gömülü 20’lik diş operasyonundan bir süre sonra hafif şişlik ve ağrı hissedilebilir ve bu normal bir durumdur. Gömülü diş çekimi sonrası hekiminizin belirttiği konulara ve uyarılara dikkat etmek gerekmektedir. Operasyondan sonra yaklaşık 2 saat kadar bir şey tüketilmemeli ve birkaç gün sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Çok sıcak, çok soğuk ve asitli yiyecek ve içecekler doktorunuzun belirttiği süre boyunca tüketilmemelidir. Ağrı oluşması durumunda ise hekiminizin önerdiği ve reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir.
20’lik dişler neden geç çıkar veya gömülü kalır?
Kalıcı dişlerden en son çıkan 20’lik dişlerdir ve bazı kişilerde çeşitli sebeplere bağlı olarak ağızda yeterli alan bulamadığı için çıkamaz. Bazı durumlarda ise 20’lik dişlerin pozisyonu çıkmak için uygun olmaz ve gömülü kalır.
20’lik dişler ne işe yarar?
20’lik dişlerin eski çağlarda daha sert besinlerin öğütülmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Bu dişler çiğnemeye yardımcı dişlerdir. Çocukluk döneminde, süt dişleri döküldükten sonra 28 adet kalıcı diş çıkar. 20 yaşını geçen bireylerde ise çene biraz daha genişleyerek 4 adet 20’lik dişe yer açılır. Ağızda yeterli yer açıldıktan sonra gömülü olan 20’lik dişler çıkmaya başlar.
20’lik diş çekiminin herhangi bir zararı veya yan etkisi var mı?
20’lik diş çekiminin zararı ve kalıcı bir yan etkisi yoktur. Besinleri öğütmeye yardımcı olan 20’lik dişler, alındıktan sonra birey hayatına herhangi bir eksiklik yaşamadan devam edebilir.
20’lik diş ameliyat ile alındıktan sonra ne kadar sürede iyileşir?
20’lik diş ameliyatı sonrasında hafif komplikasyonlar görülebilir. Gerekli önlemler ve tedaviler uygulandıktan sonra kısa sürede iyileşme gerçekleşir. İyileşme süresi, operasyon bölgesine göre değişkenlik gösterebilir. İyileşme sürecinin uzamaması için ameliyat bölgesi sert bir cisimle veya dille oynanmamalıdır. Uyarıcı ve aşırı sert besinler, bir süre tercih edilmemelidir.
Diş Çekimi Nedir?
Hangi Durumlarda Diş Çekimi Yapılır?
Diş Çekildikten Sonra Ne Yapılır?
Diş çekildikten hekiminizin anlattığı ve uygulamanızı belirttiği konulara dikkat etmeniz gerekmektedir. Diş çekiminden sonra çekim bölgesine uygulanan gazlı bez veya tamponun yarım saat kadar ısırılması gerekmektedir. Böylece kanama durdurulur ve pıhtı oluşmuş olur; ama sonrasında az da olsa sızıntı şeklinde kanama olabilir. Çekim işleminden sonra, uyuşukluk etkisini geçtiğinde yumuşak yiyecekler ve hekiminizin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Bazı durumlarda ise hekiminiz antibiyotik de reçete ederek kullanmanızı isteyebilmektedir. Ayrıca çekim yapılan bölgeye yapılacak buz uygulaması hem kanamayı hem de şişliği önlemeye yardımcı olabilir. Diş çekiminden sonra hastanın tükürmemesi kanama oluşursa yutması gerekmektedir. İyileşme sürecinin hızlı olması için kişi birkaç gün dinlenir, özellikle efor gerektiren aktivitelerden, alkol ve sigara kullanımından kaçınılır.